marți, 7 mai 2013

rete de borsuri si ciorbe


Si cum dupa mancarurile grele de dupa pasti trebuie ceva mai usor va propun cateva rete de borsuri si ciorbe:

 CIORBA TARANEASCA
2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 telina, 1 mâna fasole tucara, 1/4 varza mica, 2 cartofi, 2 rosii, verdeata      (marar, patrunjel, leustean), sare.
Se taie carnea de vaca în bucati potrivite si se pune la fiert într-o oala cu apa. Când începe sa fiarba, se ia spuma de doua trei ori. Se pune sare. Se adauga apoi tot zarzavatul taiat marunt, fasolea tucara taiata bucati si spre sfârsit varza, cartofii si rosiile, sau o lingura de bulion de rosii. Se lasa sa fiarba cât trebuie, fara sa se sfarâme zarzavatul. Separat se fierbe 1 l bors si se strecoara în oala în care fierbe zarzavatul. Se adauga frunze de leustean sau de tarhon, de patrunjel si de marar. Se gusta de sare, se potriveste de acru, se adauga la nevoie sare de lamâie dizolvata separat, în apa. Se lasa sa mai dea câteva clocote.

CIORBA RUSEASCA CU SMÂNTÂNA
Aceleasi cantitati ca mai sus, în plus putina sfecla, 1 galbenus. 2 linguri smântâna.
Se fierbe carnea la fel ca la borsul târanesc. Se pune tot zarzavatul taiat marunt si se adauga si putina sfecla taiata ca fideaua. Se adauga borsul fiert separat, verdeata, sare. Se bate bine în castron galbenusul cu doua linguri de smântâna. Se toarna borsul amestecând încet. Se serveste.

CIORBA DE VITEL
2 l apa, 1 l bors, pentru rest aceleasi cantitati ca la ciorba taraneasca.
Se fierb bucatile de carne si se ia spuma. Se pune morcov, si o radacina de patrunjel, putina varza si ceapa taiata marunt. Se adauga borsul fiert separat, verdeata si sare. Se drege cu galbenus si smântâna.

CIORBA DE MIEL
2 l apa, 1 l bors, 1 kg carne de miel, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, verdeata, cozi de ceapa verde, sare, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 Iinguri de smântâna.
Se fierb în apa cu sare capul si bucati de carne de miel. Dupa ce da în clocot, se ia spuma si se adauga: un morcov, un patrunjel si o ceapa mica taiate marunt. Când sunt fierte, se toarna borsul fiert separat si strecurat, si se adauga o frunza de patrunjel, cozi de ceapa verde taiate fin si 2 — 3 linguri de orez ales si spalat. Se lasa sa fiarba orezul, se gusta de acru si se drege în castron cu un galbenus si doua linguri de smântâna. În loc de orez se pot pune galuste preparate în felul urmator: se freaca o lingura de unt sau de unturâ cu un ou, bine, pâna se face ca o crema. Se pune sare si se adauga faina pâna ce compozitia devine ca o smântâna groasa. Se iau cu o lingurita si se da drumul galustelor în ciorba, când clocoteste. Se fierb un sfert de ora.

CIORBA DE BERBEC
2 l apa, 1 l bors, 750 g carne de berbec, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 varza mica, 500 g rosii, 1 ardei gras, sare.
Se taie carnea bucati potrivite. Se fierbe în apa, cu un morcov si un patrunjel. Se ia spuma, se potriveste de sare. Când carnea este fiarta pe trei sferturi, se adauga varza taiata ca taiteii, rosiile si un ardei gras taiat marunt. Odata cu ciorba se servesc ardei mici, iuti.

CIORBA DE PASARE
2 l apa, 1 l bors, 1 pasare cam de 1 kg, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, verdeata, sare, 3 linguri orez, 1 galbenus, 2 linguri smântâna.
Se face la fel ca ciorba de miel.

CIORBA DE PUI TÂNAR
1,5 l apa, 1 l bors, 1 pui mijlociu, zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata, cozi de ceapa verde, 2 rosii, sare, 1 galbenus, 2 linguri smântâna.
Într-o oala cu apa clocotita se pun la fiert un morcov, o radacina de patrunjel si o ceapa taiata marunt. Când zarzavatul începe sa fiarba, se adauga puiul taiat bucati, labele, capul, pipota si ficatul. Se pune sare. Se ia spuma, se adauga orezul ales si spalat, borsul fiert separat si strecurat, cozile de ceapa verde, marar si patrunjel taiate fin si rosiile taiate bucati si fara seminte. Înainte de a servi, se drege în castron cu un galbenus si cu doua linguri de smântâna.

 CIORBA DE POTROACE
1,5 l apa, 1,5 l zeama de varza, maruntaie de gâsca, sau de curcan, zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata.
La ciorba de potroace, borsul este înlocuit cu zeama de varza. Se fierb aripile, picioarele, gâtul si pipota de gâsca sau de curcan, taiate în bucati potrivite. Se adauga un morcov, un patrunjel, un sfert de telina si o ceapa taiata marunt, orezul ales si spalat. Separat se fierbe zeama de varza, care se toarna în oala când carnea si zarzavatul fierbe. Se potriveste de sare. Se adauga patrurjel si marar verde taiate fin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu