luni, 4 februarie 2013

Lucrarile de licenta si realizarea lor


Redactarea unui proiect de diploma este o operatiune destul de importanta care presupune la randul ei mult mai multe etape decat pare la prima vedere. Pentru inceput ar trebui sa se asigure o concordanta intre partea initiala si documentatia pusa la dispozitie si sa se faca corectiile si modificarile necesare.

Urmeaza etapa de delimitare si redactare a textului ce va face continurul unui lucrari de licenta, organizat pe capitole, subcapitole, studii de caz, concluzii, anexe, reprezentari grafice, imagini, bibliografie. Nu exista o reteta unicat in redactarea unui text, dar se remarca o serie de aspecte care ofera lucrarii o consitenta si o prestanta:


  • exprimare scurta si la obiect,
  • claritate,
  • inlantuirea logica a ideilor,
  • abordarea critica a problematicii,
  • sa fie cat mai originala,
  • respectarea normelor gramatice si a ortografiei si de punctuatie.

Ideile, opiniile, ceea ce se afirma din textul lucrari de dizertatie trebuie sa se bazeze pe bibliografia pusa la dispozitie si pe analizele proprii. Poate fi de preferat sa se faca departajarea intre rezultatele precedente si cele ale cursantului , sa se poata depista odata cu usurinta contributia pusa la dispozitie de acesta in campul cercetarilor ce tin de planul economic prin proiectul asumat.

Un aspect deosebit de important consta in respectarea dreptului de autor reglementat prin legislatia internationala, europeana si nationala. In activitatea de realizari a lucrarii, in literatura de specialitate s-a impus formula EARS care inseamna Elimina Adauga Reorganizeaza Substituie. Aceasta inseamna o adaptare constant a textului in functiei de documentatia realizata, evolutia cercetarilor din acest domeniu, ceea ce cere coordonatorului stiintific, exigentele si importanta temei etc. Eliminarea este necesara atunci cand ceea ce se stie despre subiect este in plus si/sau se suprapun si sunt deja extrem de cunoscute. Adaugarile sunt necesare pentru argumentarea opiniilor exprimate si punerea in evidenta textului si a rezultatelor. Reorganizarea poate fi o activitate necesara spre finalul lucrarii impreuna cu scopul stabilirii structurii finale, in functie de date si ceea ce se stie prezentate, de succesiunea logica a discursului stiintific. Substituirea nu inseamna eliminarea sau substuirea unor texte impreuna cu altele, ci mai degraba identificarea informatilor si argumentelor care sustin cercetarea si renuntarea la cele de prisos sau la cele arhicunoscute si mai putin necesare in construirea textului.

Unele lucrari de dizertatie au un caracter teoretic mai pronuntat, iar altele mai aplicativ in functie de tema tratata se pot introduce in cuprinsul acesteia studii de caz. Alteori proiectul insasi este un singur studiu de caz. Indiferent de situatie, studiile de caz sunt necesare, obligatorii si utile in pregatirea stiintifica. Pentru punerea in evidenta a acestora puteti folosi in cuprinsul proiectului de licenta casetarea informatilor puse la dispozitie.

Un singur text pentru o lucrare de licenta, poate fi ilustrat impreuna cu tabele, grafice, imagini etc. Utilizarea partilor de tabel si graficelor este mai mult decat obligatorie, cauza faptului ca acestea exprima evolutiile in timp a unor tendinte economice si sunt mai mult ca obligatorii numai pentru cercetarile economice. Numai pentru o mai buna operativitate, in structura sau cuprinsul lucrarii isi poate face aparitia o zona numita Lista tabelelor, graficelor si imaginilor.

Citeste despre lucrari de disertatie la comanda cum se pot obtine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu